Antispam

Dne 22.7. 2015 byl aktivován nový antispamový filtr - program Spamassassin. Filtr se sám učí, dá se tedy očekávat že začně plně a účinně označovat nevyžádanou poštu cca 10 až 14 dní po spuštění. Antispamový program označuje zprávy v poli předmět příznakem [SPAM] . 

Pro každou schránku můžeme nastavit schéma hodnocení s přísností 1 až 10, výchozí nastavení je střed - tedy hodnocení 5.

Jak se zbavit nevyžádané pošty

Co je to nevyžádaná pošta

Účelem nevyžádané pošty obvykle není vás obtěžovat (i když i takové spamy se najdou). Buď může jít o marketing, nebo o různé bizardní testy fungování sítě a pod. Další podmnožinu tvoří podvodné nebo útočné emaily, jejichž účelem je škodit.

V současné době chodí do poštovních schránek tři typy zpráv, které můžeme považovat za nevyžádanou poštu.

  1. Zprávy z obskurních adres s neméně obskurním obsahem (obvykle v angličtině, ruštině nebo "asijštině").
  2. Zprávy které jsou v zásadě nevyžádaným obchodním sdělením, jejichž odesílatel získal vaši adresu pokoutním způsobem (ve všech možných jazycích).
  3. Nejrůznější newslettery jejichž odesílatel získal vaši adresu od vás - při nákupu zboží například (nejčastěji v jazyce který vy osobně používáte).

Zprávy typu A jsou pro spamové filtry dobře rozeznatelné a jsou schopny je odhalit téměř ve 100% výskytu. Zprávy typu B může spamový filtr rozlišit již hůře. Úspěšnost může být 30 až 50%. Zprávy typu C z pohledu filtru často nejsou spamem, přestože se může jednat o nevyžádanou poštu z pohledu zákona (480/2004 Sb.).

Odhlášení z odběru

Některé zprávy které vás obtěžují obsahují tlačítko - odkaz pro odhlášení z odběru. Pokud jde o „nevinný spam”, (skupina C) doporučujeme toto tlačítko použít. U spamů ze skupiny B můžete zkontrolovat zda je odesílatel hodnověrný a pokud ano, můžete použít tlačítko také. Spamy skupiny A tato tlačítka obvykle neobsahují. Když ano - neklikejte na ně.

S kliknutím na tlačítko pro odhlášení z odběru je spojeno riziko, že tím v podstatě aktivujete svou adresu pro více spamů. Numusíte se bát tlačítko použít v případě zpráv přicházejících jako obchodní sdělení známých eShopů, marketingových agentur a pod.

Filtrování na straně poštovního serveru

Náš poštovní server používá blacklist - což je seznam adres elektronické pošty (adrea@domena.tld), poštovních domén a IP adres  které jsme nasbírali jako šiřitele spamů a útočníky.

Náš poštovní server používá také whitelist, seznam adres ze kterých nebyla (z neznámých důvodů) doručována očekávaná pošta.

Filtry uživatelských schránek

Chodí-li vám nevyžádané zprávy, které mají nějaké charakteristické znaky, můžete vytvořit filtr, který takové zprávy smaže, nebo umístí do spamové složky. Filtry najdete v rouncube v nastavení.

 

InternetRegion s.r.o.

+420 722 475 310

sekretariat(a)internetregion.cz

Provozovna

Žerotínovo nábř. 756,
667 01 Židlochovice